Ezen az oldalon részletesebben írunk arról, hogyan kell Mistery City kalandot készíteni.

Mi az a Mistery City Kaland?

A Mistery City egy androidos mobilalkalmazás amelyjel különböző helyszíneken különbötő feladványokat lehet megfejteni. A Kalandok ehhez a mobilalkalmazáshoz készített kiegészítők, mely helyszínek és feladványok sorozatát tartalmazza.

Hogy épül fel egy Mistery City Kaland?

Minden kalandnak van egy fejléce, és tartozik hozzá több - jellemzően 6 vagy 12 - állomás. Minden állomás egy helszínhez kapcsolódik, és egy feladváány kell megfejteni az adott állomáson. Legegyszerűbb úgy elképzelni, mintha a fejléc lenne a könyv borítója és az állomások lennének a lapok.

Hogyan lehet Mistery City Kalandot készíteni?

A Mistery City Kalandokat ezen a weboldalon is el lehet készíteni. Először a Kaland fejlécét kell megcsinálni percet írjatok, , utána lehet a kaland állomásait feltölteni adatokkal. Kalandot készíteni csak Kalandkészítő vagy Kalandkészítő Tanár regisztrált felhasználók tudnak készíteni. A Kaland készítéséhez be kell jelentkezni a weboldalra. Javasoljuk, hogy először magyar nyelvű kalandot készítsetek, utána érdemes megcsinálni az idegen nyelvű verziót.

Milyen előkészületek szükségesek, mielőtt nekiállok adatokat feltölteni?

Először is találd ki, hogy hol lesz a kaland. Ha tudod tervezd meg előre az állomások helyszíneit is, és lehetőleg írj meg kérdéseket előre, vagy legalább körülbelül találd ki, hogy milyen kérdést teszel fel. A kérdések olyan tereptárgyakhoz,szobrokhoz, emléktáblákhoz, feliratokhoz, épületekhez kapcsolódjanak, melyek állandóak, és egész évben láthatóak. 

Végig kell majd menned az állomások során, és közben csinálj fényképeket a helyszneken is, a nyomokról és jelekről közeli képeket is. Két állomás között is csinálj képeket, hiszen kell majd iránymutatás, hogy a helyes megfejtés után merre menj tovább. AMikor elnevezed a képeket, akkor csak száokat, az angol ABC betűit alsovonalat (_) kötőjelet (-) lehet használni. Szóközt, pontot, pontosvesszőt kettőspontot véletlenül sem szabad használni. A file-ok kaland és állomáskódokkal kiegészített elnevezését feltöltés során magától elkészteni a program.

De legelőször olvasd végig ezt az útmutatót. Érdemes megnézni pár minta feladványt is.

Miből áll egy Mistery City Kaland fejléce?

A kaland fejlécéhez fényképek, leírások, a kaland kezdőpontjának GPS koordinátája, és a kalandhoz kapcsolódó információk tartoznak.

Konkrétan:

KALAND NEVE: egy hangzatos, rövíd nevet kell adni a kalandnak. Legyen jellemző a helyszínre és a feladatokra.

KALAND NYELVE: Jelenleg magyar (HU), angol (EN) és német (DE) nyelvű kalandokat lehet készíteni.

KALAND MESTER AZONOSÍTÓ: A kaland későbbi azonosítója. Kérjük, hogy csak az angol abc betűit, számokat, és a _ - jeleket használjátok. Az első két betű a nagybetű legyen, és a városra utaljon.

KALAND MESTER AZONOSÍTÓ: automatikusan kitöltődik.

KALAND TÍPUSA: Jelenleg Családi, Csapat vagy Edukációs típust lehet választani. A Családi Kalandokban könnyebb kérdések vannak. A Csapat típusú Kalandok felnőttek csoportjának szólnak. Az Edukációs Kalandokban általános iskolás gyerekenek szóló kompetencia jellegű feladatok vannak, mely nem is mindig kötödik a helyszínhez.

IDŐTARTAM: Kb mennyi ideig tart a kaland végigjátszása. Alap esetben a 6 kérdésre 4 percet, a 12 kérdésre 90 percet írjatok. Ha a tesztelés során lényegesen eltérő idő jön ki, javítjuk. Az időt percben kell megadni.

TÁVOLSÁG: Kb mennyi távolságot kell megtenni a kaland végigjátszása során. Térkép alapján becsüljétek meg. Az adatot méterben kell megadni.

BORÍTÓKÉP: A Kaland borítóképe a leglátványosabb kép legyen a kalandból, vagy  a helyszínéről, vagy a környékről. Ezt látják meg legelőször azok akik a kalandok között keresgélnek. A kép JPG formátumú, 960px széles és 540px magas legyen (ez 16:9 fekvő képarány). Lehet képszerkesztő programmal manipulálni a képet. Kérlek a képek kiválasztásánál mindig tarts be a Kalandkészítőkre vonatkozó irányelveket a kép és szöveghasználatról.

LAPOZHATÓ BORÍTÓKÉP: Meg kell adni további három képet a kalandról. Ezek lehetnek útközben készített képek, a kérdésekhez kapcsolódó jelek, egy érdekes nézőpontból készült fotó. Ezeknek a képeknek is a kedvcsinálás a funkciója.

A képek azonosítóit magától generálja a rendszer.

LEÍRÁS: Pár mondatban mutasd be miről szól ez a kaland. A végére mindenképp írd oda jól meghatározva, hogy hol kezdődik a kaland. Pl: Budapest Városliget Csónakázó tó. FIgyelj arra, hogy nem minde Kalandornak van helyismerete.

NEHÉZSÉG: Tippeld meg, hogy mennyire nehéz feladatsort állítottál össze. 1-legkönyyebb, 5-legnehezebb. Ha nem tudod megtippelni, választ a 3-at.

TÉRKÉPFILE: A térkép kezelését beépítettük az alakalmazésba, elég a GPS koordinátákat megadni. A térképrészlet befoglaló téglalapjának bal felső és jobb alsó sarkát kell megadni GPS koordinátákkal.

GPS KORDINÁTÁK: A kezdési pont GPS koordinátáit kell megadni. Ez lehet az első állomás koordinátája, vagy valahol egy jellegzetes pont a közelben, lehetőleg 250 méteren belül. Ne keverd össze a szélességet és a hosszúságot. A GPS koordinátákat numerikus formában kell megadni, hat tizedesjegyre kerekítve, pl 47.452124 vagy 19.243692 formátumban. a Tizedes elválasztó pont, vesszővel nem lesz jó az adat.

 

 

Miből áll egy Mistery City Kaland állomása?

Hatféleféle állomást lehet készíteni, ami csak a válaszadás módjában különbözik. Mindegyikben közös, hogy a játékosoknak el kell jutnia egy helyszínre, és ott kap egykérdést amire válaszolni kell.

SZÁM típusú kérdésnél a megadott választ a képernyőn fel-le görgetéssel lehet megadni. Maximum 6 számjegyből állhat a válasz.
SZÓ típusú kérdésnél hasonló módon betűkkel kell megadni a választ. Szintén 6 karakter hosszú lehet a válasz, és csak az angol ABC betűit lehet használni.
KÉPVÁLASZTÓ kérdésnél 4 kép közül kell kiválasztani a megfelelőt.
SZÖVEGVÁLASZTÓ kérdésnél négy szöveges válaszlehetőség közül kell kiválasztani a helyes választ.
QR KÓD típusú kérdésnél egy előre kihelyezett QR kódot kell lefotózni.
KARAKTER típusú kérdésnél a válasz számokból és betűkből állhat, lehetnek megyer ékezetes karakterek is.

A kérdés típusát nem kell kiválasztani, hiszen minden kérdést típust külön űrlapon lehet létrehozni.A kérdéseket nem kötelezősorrenben létrehozni, ugyanakkor praktikus okokból javasoljuk, hogy sorrendben készüljenek.

Minden állomáshoz megadhatunk olyan információkat, amik az odajutást segítik.

Először a zokat az információkat kell megadni, ami mind a négy kérdés típusnál azonos.

KALAND AZONOSÍTÓ: ELőször választani kell egy kalandot, aminek az állomását fogjuk elkészíteni. Értelemszerűen ezt csak akkot r tudjuk megtenni, ha már korábban elkészítettük a fejlécet.

ÁLLOSMÁS NEVE: adjunk egy nevet az állomásnak. Ez meg fog jelenni a képernyőn amikor a játékosok ehhez az állomáshoz érnek.

BEVEZETŐ SZÖVEG: Ezt látják a játékosok, amíg nem érnek az állomás helyszínéhez közel. Olyan információ legyen benne, ami segít megtalálni a helyszínt, de olyat is lehet beletenni, hogy figyeljenek meg valamit út közben, számoljanak meg valamit, stb. A szöveg egy kép előtt jelenik meg.

BEVEZETŐ SZÖVEGHEZ TARTOZÓ KÉP: EZt a fotót az előző helyes válasz után rögtön látják a játékosok, tehát ide egy olyan fotót érdemes megadni, ami az irányt mutatja (pl egy torony, vagy egy utcakp). Egyszerre jelenik meg a bevezető szöveggel. Formátuma 540px széles és 960px magas legyen (ez 16:9 álló képarány).

GPS KORDINÁTÁK: Az állomás helyszínének GPS koordinátáit kell megadni, azt a pontot, ahol a kérdésre válaszolni kell. Ne keverd össze a szélességet és a hosszúságot. A GPS koordinátákat numerikus formában kell megadni, hat tizedesjegyre kerekítve, pl 47.452124 vagy 19.243692 formátumban. a Tizedes elválasztó pont, vesszővel nem lesz jó az adat.

RÁDIUSZ: A kérdés akkor fog megjelenni a játékosok telefonjának képernyőjeén, ha a kérdés helyszínéhez légvonalban egy bizonyos távolságon belül érnek. Itt lehet megadni a távolságot. Az értéket méterben kell megadni. Ha például 50-et adunk meg rádiusznak, azt jelenti, hogy a kérdés akkor fog megjelenni, amikor a játékos belép a fent megadott koordináta 50 méteres hatósugarába. A mobillapp térkép nézetén mindig egy rádiusz sugarú körrel van jelölve a következő helyszín.

Eddig tartottak azok az információk, amik az odatalálást segítették. Most következnek azok, amikből összeáll a kérdés.

KÉRDÉS: Itt kell megfegalmazni a feladványt egy kérdés formájában.Lényeg, hogy egyértelműen lehessen rá vlaszolni a válasz rá. Lehet hosszabb szöveg is, elfér a képernyőn.

KÉRDÉSHEZ TARTOZÓ KÉP: A feladvány vizuális részét a képen kell elhelyezni. Lehet szerkesztett kép is. A kép a kérdésnél kattintással nagyítható, tehát apró részletek is megkereshetőek rajta. A kép JPG formátumú, 960px széles és 540px magas legyen (ez 16:9 fekvő képarány).

VISSZAJELZÉS HELYES VÁLASZ ESETÉN: A mobilapp válasza ha jól válaszolt a játékos: pl. 'Helyes megfejtés!'.

VISSZAJELZÉS HELYTELEN VÁLASZ ESETÉN: A mobilapp válasza ha jól válaszoltál: pl. 'Sajnos ezt elhibáztátok! Próbáljátok újra!'

SEGÍTSÉG1 és SEGÍTSÉG2: Mindenválaszhoz adhatunk segíséget a játékosoknak. Az első segítség csak egy kis iránymutatás legyen, a második egy nagyobb nagyobb segítség legyen. A képernyőn egy segítség gomb van, első megnyomáskor az első segíség látszik, másodszori megnyomásnál mind a kettő látszik. Harmadszori megnyomásnál feljön egy olyan opció is, hogy kérdés kihagyása.

VÁLASZ: Ide kell beírni a feladvány megfejtését. A kérdés típushoz kapcsolódó sajátosságokat is figyelemnbe kell venni.

Mire kell odafigyelni a négy különböző kérdéstípusnál?

SZÁM típusú kérdés esetében maximum 6 jegyű számot lehet megadni. A válaszadásnál mintha egy számzárat forgatnál, úgy kell maegadni az egyes számokat. Nullával ne kezdjetek számot, tehát olyan ne legyen hogy 0103, helyette a 103 legyen a válsznál megadva.

SZÓ típusú kérdés esetében maximum 6 betűből állhat a megfejtés. Csak az angol ABC betűit lehet használni a válaszban. Szóközt nem tartalmazhat. Ha magyar karaktereket tartalmazó választ akartok beépíteni, használjátok a szóválasztó kérdéstípust.

KÉPVÁLASZTÓ kérdés esetén meg kell adnotok négy kép file-t (képarány 1:1, preferált méret 500x500px). A mobilapp ezeket fogja megjeleníteni válaszlehetőségként. A VÁLASZ mezőbe egyik kép filenevét kell beírni. Kisbetű nagybetű legyen azonos.

SZÖVEGVÁLASZTÓ kérdéstípusnál pedig négy válaszlehetőséget kell megadnotok szabad szöveges formában. Akár egész mondatok is lehetnek. A mobilapp egymás alatt fogja megjeleníteni ezeket radiógombos válaszlehetőséggel. A VÁLASZ mezőbe az egyik válaszlehetősget kell bemásolni. Tényleg javasolt a Copy+Paste megoldás.

QR KÓD típusú kérdésnél egy QR kódot kell lefotózni a mobillal. A QR kód tartalma bármilyen elfanumerikus karaktersorozat lehet, a józan ész határán vbelüli hosszúsággal.
KARAKTER típusú kérés ugynaolyan, mint egy szám vagy egy szó típusú, csak vegyesen tartalmazza a számokat és a betűket. Minden egyes karakterhez meg lehet adni egy listát, mik közül lehessen választani. Max 6 hosszú lehet ez is, több nem fér ki a képernyőra.

Ezzel a kalandépítés egyik állomása el is készült.

Az legvégén meg kell nyomni a KÜLDÉS gombot, hogy az űrlapot bekerüljön a központi adatbázisba. Mindaddig, amíg a küldés gomb nem lett megnyomva, addig lehet javítani az űrlapon, utólag azonban már nem. Pl ha a megfejtés a UB40 lenne, akkor az első karakterhez azt lehet megadni, hogy LKU450, a másodikhoz ABCD987, a harmadukhoz 543, a negyedikhez 01, de persze egy comó más kombináció lehetséges, lényeg, hogy az elsőben legyen U, a másodikban B, a harmadikban 4, a negyedikben 0. Ha mégis szükséges javítani, azt adatbázis szinten tudjuk megtenni.


Milyen nyelvű lehet egy Mistery City Kaland?

Jelenleg magyar, angol és német nyelven lehet kalandot készíteni. A kalandok nyelvét előre meg kell határozni a fejléc készítésekor.